Helgens höstmys
Att det var kanelbullens dag i onsdags missade väl ingen? Men det fick bli höstmys i helgen istället med hembakade kanalbullar, som blev super goda! Familjen norpade en och en annan inne i stugan från regnet. Och när till och med min systerdotter åker hem till mina föräldrar för just mina kanalbullar som jag hade lagt upp på Instagram stories.
Kanelbullar - Grundrecept
75 g smör (rumsvarmt)
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1 dl vetemjöl
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och eventuell kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Bred ut fyllning av smör, kanel och socker och rulla ihop till en rulle. Klipp eller skär rullen och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
9. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och pärla.
10. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Så gott