Winter Prep
Nu börjar denna kampen, blir så trött av detta mörkret. Är så jetlag igen, när ska detta dragandet av klockan sluta? Men mitt stoltaste ögonblick för 1 år sen när jag tog mitt körkort, fortfarande lite overkligt och obegripligt att jag klarade förra hösten och nu är det vinter igen med fyra veckor kvar till Advent och julmys. Kan jag få ta fram min vita julgran nu, äta pepparkakor och dricka glögg? Helgens mys blev Saffransmums med drömmig kolaglasyr, en touch av min december bakning.
Helt underbart att jag fick veta att Danny kommer till Helsingborg i februari med hans The Run Away Show, för bra för att vara sant att få njuta av en grym show på hemmaplan med vännen.
200 g smör
1 g saffran
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner saffranet. Ställ åt sidan.
3. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
5. Rör ner mjölken i det avsvalnade smöret och häll ner smörmjölksblandningen i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
6. Häll upp smeten i långpanna, bre ut så att du får en jämn kaka och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
7. Låt kakan svalna i rumstemperatur medan du gör klasyren.
KOLAGLASYR
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
Gör så här:
1. Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka, rör då och då.
2. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.
3. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.